Klíma telepítésének lépései

A klíma telepítés menete

Mi is az elvárásunk az általunk telepíttetett klímával szemben? Említsünk meg párat ami maga a szakembertől is jelentősen függhet. Mint pl.:

  • hosszú élettartam
  • jó hatásfok
 

 A hosszú élettartamot jelentősen csökkentheti a szerelő szaktudása és szerszám parkja , a beépített anyagok minősége.

  • Válaszuk ki a megfelelő helyet a bel és a kültéri egységnek.

Roppant fontos lépés! A klímánk hatásfokát jelentősen visszavetheti egy rosszul kiválasztott elhelyezés. A későbbi javítást lehetetlenné teszi egy a mennyezetre felszorított beltéri egység és a faláttörésbe elhelyezett kötések. Lássunk egy-két példát.

  •  Felül legalább 15 cm, oldalt 12 cm: A mennyezet, vagy bármilyen más akadályok (pl. csövek) miatt lehetetlenné válhat a későbbi javítás. Ugyanis a beltéri  egység mögött több csatlakozás is található, amit meghibásodás esetén el kell érni. Ezen hibák kijavításához, meg kell billenteni felfelé a mennyezet felé a beltéri egységet. Így válik elérhetővé a javítandó terület. A mennyezetre felszorított beltéri egység, nem tud megfelelő mennyiségű levegőt átáramoltatni.
  • Előtte 2,3 m: Ha a kifúvott levegőnek nincs szabad útja, az vissza áramlik a beltéri egységre, így a benne lévő szenzorok azt érzékelik, hogy már elérték a kívánt hőfokot. Ezáltal zavaros és bizonytalan üzemelést produkál. 
 
 
  •  A szerelőlapot vízszintesen kell felszerelni a függőleges falra: A kondenzvíz elfolyása érdekében vízszintesen kell felszerelni a beltéri egységet, a függőleges falra. Ellenkező esetben az nem tud elfolyni, és könnyen átbukik a gáton és a szobába fog kifolyni, nem pedig a falon kívülre. Sajnos sok klímaszerelőnek mondott ember még akár egy ferde oldalfalú padlástérbe is felszereli helytelenül a beltéri egységet!

 

 

  • Belülről kifelé, lejtéssel kell megfúrni a faláttörést. Ellenkező esetben a kondenzvíz nem fog tudni kifolyni.