A légkondicionálók beltéri egységének belseje – a folyamatos páralecsapódás miatt – hűtési üzem közben nedves, ami kedvez a betegségeket okozó baktériumok, vírusok, és gombák elszaporodásának. 

Ezek a kórokozók bűzt áraszthatnak, extrém esetben léguti betegségeket okozhatnak. Ezért célszerű a klímát tisztán tartani! A gyártók újabbnál újabb bevonatokat fejlesztenek ki a gombák és baktériumok visszaszorítására. Egyes gyártók ezüst bevonattal látják el a légszűrőket és hőcserélőkön. Mások U.V. fénnyel sterilizálják a készülék belsejét.

A másik ok, amiért a rendszeres karbantartás és tisztítás fontos, a gép üzemszerű működésének biztosítása. A klímák beltéri egységei működésükből adódóan nagy mennyiségű levegőt mozgatnak meg, amit egy hőcserélőn keresztül áramoltatva juttatnak vissza a szobába. A hőcserélőnek kellően nagynak kell lennie ahhoz, hogy a készülék leadhassa a kívánt teljesítményt. Ezért egy sűrűn lemezelt hőcserélő felület kialakítása került napirendre, ami eleget tesz ugyan követelménynek, viszont valamennyi por, vagy szösz – a sűrű lemezelés miatt – megakad ezeken a lemezeken. Az eltömődött lemezeken nem tud akadálytalanul keresztül áramolni a levegő, ami a klíma hibás működését fogja eredményezni. A beltéri egységek porszűrői ugyan sok szennyeződést felfognak, de rengeteg kosz lerakodik a hőcserélők lamelláin, ami időről időre csökkenti a gép hatékonyságát és növeli az áramfogyasztást.

Az üzemszerű működés szempontjából a kültéri egység tisztítása legalább ennyire fontos feladat. A kültéri egység az utcai, jóval szennyezettebb levegőt keringeti, ezért sokkal könnyebben elkoszolódhat, mint a beltéri egység. A nyárfavirág szálló szöszei egy valóságos paplant képesek fonni a kültéri egység hőcserélőjének lamelláin, ami képes teljesen elzárni a levegő útját. Ha a levegő nem tudja hűteni a kültéri egység hőcserélőjét, az könnyen végzetes meghibásodáshoz vezethet, ezért fontos, hogy a karbantartás alkalmával ezt is ellenőrizzük.

A tisztítás mellett szükség van a gép paramétereinek

 

  • pl.: hűtés üzemmódban a beszívott és kifúvott levegő hőmérsékletének legalább 12 C° fokkal való eltérése,
  • fűtés üzemmódban 55 – 65 C° körüli kifúvott levegő hőmérséklet,
  • az áramfelvétel,
  • nyomás értékeinek ellenőrzésére.

 Meg kell vizsgálnunk, hogy a klíma megfelelő munkapontban dolgozik-e, és hogy a működési paraméterek a megkívánt értékeken belül helyezkednek-e el. Az időben észlelt hűtőközeg szivárgás, a hiba feltárása és annak kijavítása után a csekély mennyiségű veszteség esetén rátöltés, gazdaságos, jó hatásfokú és hosszú üzemeltetést biztosít.

A klíma karbantartása a hosszéletű működés szempontjából rendkívül fontos, ezért a gyártók kötelezővé teszik az évenkénti legalább kétszeri alkalom meglétét. A garanciát is ezeknek a karbantartásoknak a meglétéhez kötik, így szükséges a garancialevélen és számlával igazoltan vezetni ezen beavatkozások időpontját.

Klíma tisztítás menete

A klíma tisztítása a beltéri egység tisztításával kezdődik, a burkolatot eltávolítjuk, mosózsákkal vonjuk körbe, a hőcserélőjét a Deep Clean klímatisztító folyadékkal alaposan befújnak. A folyadéknak időre van szüksége (általában 10-15 perc), hogy a hőcserélő minden apró szegletébe eljutva kifejtse fertőtlenítő hatását. Ezt a cseppvízelvezető csőbe is belemossuk és utána átöblítjük, ha szükséges az esetleges dugulást elhárítjuk. Ezt követően magasnyomású tartályos mosóval lemossuk a lerakódott szennyeződéseket, ügyelve a lamellákra. Amennyiben szükséges lamellafésűvel kiigazítjuk az elferdült lamellákat. A már tiszta felületet bevonjuk Deep Infect klíma fertőtlenítő szerrel, amit hagyunk rászáradni. Ezt követően a burkolatot vissza építjük a megtisztított fizikai szűrőkkel. Majd egy kellemes illatú Rothenberger Sanefresh spray-el fújjuk be. A készüléket ezután visszakapcsoljuk és járatjuk.

A kültéri egységen felhalmozódott pollen és más szennyeződésből felgyülelmett paplant eltávolítjuk, majd nagynyomású levegővel kifúvatjuk. Ezt követően a beltéri egységhez hasonlóan magasnyomású mosóval átmossuk amit a kültéri ventilátora által szállított levegő áramlásának irányával ellentétes irányból történik. Itt is az a célunk, hogy a kültéri hőcserélőjét átjárhatóvá tegyük a levegő számára.

Letölthető dokumentumok:


Deep Infect klíma fertőtlenítő koncentrátum