Keresztkapcsoló (107) bekötése és működési elve

Gyakran szükséges, hogy egy helység világítása kettőnél több helyről legyen kapcsolható. Ez az igény keresztkapcsolóval oldható meg. A keresztkapcsolót vagy keresztkapcsolókat mindig két alternatív kapcsoló közé kell beiktatni. Két alternatív kapcsoló közé elvben bármennyi keresztkapcsoló beépíthető függően az igényektől. Bár a gyakorlatban 2-3 darabnál több keresztkapcsoló beépítése már nem gazdaságos a szükséges vezeték mennyiség miatt. És gyakran összetett feladatot is jelent, különösen akkor, ha valamelyik 107-es kapcsolónál elkötés történik. Azokban az esetekben, ahol sok keresztkapcsolóra van szükség, már célszerű a kapcsolást impulzus relével megoldani.

Keresztkapcsoló bekötése

A keresztkapcsoló egy billentyűvel rendelkezik, és két váltóérintkezőt tartalmaz melyek a kapcsolón belül gyárilag össze vannak kötve egymással, tehát a két váltóérintkező kapcsoláskor, együtt működik. A 107-es kapcsoló az alternatív kapcsolók között lévő két alternatív szálat cseréli meg. A keresztkapcsolóhoz négy vezeték csatlakozik.

A lépcsősor és a felső szint folyosójának a megvilágítását két együtt világító fényforrás biztosítja. Ez a két fényforrás jelen esetben három helyről kapcsolható. Mind a három kapcsolóval le és fel kapcsolhatók a lámpák. A jelenlegi kapcsoláshoz összesen három kapcsolóra van szükség: két váltókapcsolóra (alternatív kapcsoló) és egy közéjük iktatott keresztkapcsolóra.