Váltókapcsoló 106-os (alternatív kapcsoló) bekötése és működése

Az épületvillamosság területén az alternatív kapcsolások rendkívül hasznosak, egyben nélkülözhetetlenek. Gyakran válik szükségessé, hogy egy adott helyiség világítása, vagy bármilyen fényforrás két helyről legyen kapcsolható. Jellemzően ilyen helynek minősülnek a folyosók, előszobák, feljárók és a két bejárattal rendelkező helységek. Az alternatív kapcsolás kialakításához minden esetben két váltó kapcsolóra van szükség. Az alternatív kapcsoló egy billentyűvel és egy váltóérintkezővel rendelkezik.

Váltókapcsoló (alternatív kapcsoló) bekötése

Az alsó szintről indulva a lámpa felkapcsolható az alternatív kapcsolás lenti kapcsolójával. Az emeleten ugyan ez a fényforrás lekapcsolható a fent elhelyezett váltókapcsolóval. Fentről haladva lefelé ugyan úgy működik a kapcsolás. Fent felkapcsolható a lámpa és lent természetesen lekapcsolható.

Dupla váltókapcsoló, vagy kettős alternatív kapcsoló (106+6) bekötése, működési elve

Két alternatív kapcsolót egyesít egy kapcsoló szerelvényben. Ez a kapcsoló típus két billentyűvel rendelkezik, és két egymástól függetlenül működő váltóérintkezőt tartalmaz, ezért két alternatív világítási áramkör kapcsolható. Tehát hely és telepítési idő takarítható meg, egyben észszerűbb kialakítást lehet megvalósítani ezzel a kapcsolóval. Működési elve azonos a szimpla alternatív kapcsolóéval.

A kapcsoló típus megnevezései: Dupla alternatív, kettős alternatív, kettős váltó kapcsoló, dupla váltókapcsoló és 106+6-os kapcsoló.

Dupla váltókapcsoló bekötése

A lépcsősor és a felső szinten lévő folyosó megvilágítását két egymástól függetlenül működő lámpa biztosítja. A lépcső alján egy szimpla alternatív, a lépcső tetején kettős alternatív és a folyosó végén szintén egy szimpla alternatív kapcsoló található. Lentről haladva a kapcsolóval kapcsolható fel a lépcsőt megvilágító lámpa. A kettős alternatív kapcsoló bal oldali billentyűjével ugyanez a lámpa lekapcsolható, és a jobb oldali billentyűjével a folyosó világítását kapcsoljuk fel, amit a folyosó végén lévő szimpla alternatív kapcsolóval kapcsolható le.